Platser att vandra på i Sverige
Platser att vandra på i Sverige

Platser att vandra på i Sverige

Sverige är ett land som lämpar sig särskilt väl för vandring. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss relativt fritt ute i skog och mark. Du får vandra och åka skidor nästan överallt i vårt avlånga land, så länge du inte förstör eller stör. Det är långt ifrån självklart i många andra länder. Förutom det rent juridiska så lämpar sig vandring även bra i Sverige tack vare våra rika naturmiljöer. Sverige är ett land med mycket skog, dalar och berg. I stora delar av landet så är vi också förskonade från de allra farligaste rovdjuren. Med andra ord är det både tillåtet, tryggt och tacksamt att vandra i Sverige.

Vilka platser är bäst att vandra på, då? Sverige är ett land med många naturreservat, över fem tusen, och dessa brukar erbjuda härliga vandringsstråk. Den totala arealen för Sveriges alla naturreservat uppgår till hela 5 miljoner hektar. Det råder alltså ingen brist på rika naturmiljöer för dig som vill vandra i skog och mark.

Tivedens nationalpark. För dig som bor i Bergslagen eller Svealand så är Tiveden ett perfekt utflyktsmål för en härlig vandring. Här finns några av rikets mest mytomspunna skogar och en stark vildmarkskänsla. Med flera olika vandringsleder i olika längder och svårighetsgrader kommer du att hitta något som passar just dig. Längs många av vandringslederna finns också små sjöar, grillplatser och vindskydd. Det finns alltså stora möjligheter att övernatta och uppleva naturen fullt ut.

Kungsleden i Abisko. Att vandra längs Kungsleden i Abisko är en upplevelse utöver det vanliga. Ett måste för alla som gillar vandring och friluftsliv. Stråket är omåttligt populärt för vandring och har besökare från hela världen. Det är ett av världens mest kända vandringsstråk. Efter att ha varit där så är det inte så svårt att förstå. Kungsleden i Abisko erbjuder ett otroligt rikt naturliv och storslagna vyer över berg, sjöar och dalar.

Stenshuvud på Österlen. Om du befinner dig i södra Sverige så behöver du inte deppa. Även där finns en mängd naturreservat med populära vandringsleder. En härlig plats för vandring som kan rekommenderas är Stenshuvuds nationalpark, som ligger norr om Simrishamn. Om du semestrar på Österlen så missa inte denna magiska plats. Att vandra upp till toppen av Stenshuvud är tufft men värt det. Vyerna från toppen är otroligt storslagna och du ser stora delar av Österlens östkust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *