Friluftsliv stärker dig
Friluftsliv stärker dig

Friluftsliv stärker dig

Tips inför vandringen

En av de populäraste aktiviteterna inom friluftsliv är vandring. Det är en relativt enkel aktivitet som inte kräver några direkta förkunskaper eller särskild utrustning. Det är också en aktivitet som har många hälsofrämjande effekter på både kropp och själ. Ett flertal studier visar att friluftsliv och vandring rentav kan bota depression och nedstämdhet. Att vistas ute i naturen motverkar stress och är stärkande för din kognitiva förmåga. Under vandringen frigörs ämnen i din hjärna som ger dig ett inre lugn och bättre förmåga att fokusera och släppa stressen.

Om du vill komma igång med vandring är det egentligen bara att

ge sig ut. Undersök vilka vandringsleder som finns i ditt närområde och börja med de lite kortare sträckorna. Med tiden kan du öka intensiteten och ta dig an mer utmanande vandringsleder. Även om vandring inte kräver några direkta förkunskaper finns det dock några saker som kan vara bra att ha koll på.

Börja i din egen takt. Om du inte är en van vandrare så börja i din egen takt. Det finns ingen anledning att pressa dig själv för mycket i början. Då är det lätt hänt att du snarare tappar det som är roligt och avkopplande med att vandra. Tipset är istället att börja med kortare vandringsleder på någon kilometer för att känna av. Kolla upp olika vandringsleder som finns i ditt närområde. När du blivit en mer erfaren vandrare kan du ta dig an längre och längre sträckor med tiden. Slutligen kanske du är på en nivå där du kombinerar en längre vandring med övernattning i skogen.

Bra skor är ett måste. Du som är nybörjare behöver kanske inte köpa ett par dyra vandringskängor det första du gör. Men att ha bekväma skor som är anpassade för att gå en längre sträcka är ett måste. I början räcker det normalt sett med ett par vanliga löparskor eller träningsskor. Men när du börjar ta dig an mer utmanande vandringsleder med mer kuperad terräng kan du behöva skor som är bättre anpassade. Att ha skor som ger dig ett bra grepp när du vandrar kan vara skillnaden mellan att skada sig eller inte.

Ta med dig en matsäck och njut av naturen. Ett av syftena med vandring är att njuta av naturen. Vad passar då inte bättre än att ta med sig en bit mat för att sitta stilla en stund. Du hinner så klart njuta, se och uppleva mycket under själva vandringen. Men att också få sätta sig ner en stund i lugnet kan vara väldigt rogivande. Ta därför med dig en matsäck och en termos med kaffe. Sätt dig vid någon mysig sjö och titta ut över den vackra naturen. Det är även bra för att fylla på energilagren. Det är mer krävande än vad man tror att vandra långa sträckor, då behöver du energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *